Magnez jest niezbędnym minerałem w diecie i drugim najczęściej występującym kationem wewnątrzkomórkowym w organizmie. Służy również jako kofaktor dla ponad 600 enzymów. Przede wszystkim magnez jest niezbędny do produkcji energii, metabolizmu węglowodanów oraz syntezy DNA i białek.
Zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste są bogate w magnez. Niewystarczające spożycie magnezu jest powszechne w krajach rozwiniętych, ponieważ diety zachodnie zwykle zawierają bardzo niską zawartość wyżej wymienionych produktów spożywczych i są bogate w rafinowane ziarna i przetworzoną żywność, które są ubogim źródłem magnezu.
Niedobór magnezu zwiększa ciśnienie krwi, zmniejsza wrażliwość na insulinę i powoduje pobudzenie nerwowe. W konsekwencji, niski poziom magnezu w surowicy wiąże się z wieloma stanami zapalnymi, w tym otyłością, cukrzycą typu 2, chorobami sercowo-naczyniowymi, zespołem metabolicznym i osteoporozą.
Forma chelatu/ glicynianu magnezu powinna tonizować i zapewniać głębszą jakość snu, przez co organizm powinien lepiej funkcjonować